LM3914 ile 10 LED'li Akü Göstergesi

on 15 Ocak 2011 Cumartesi
"Devrenin çalışma gerilimi aralığı minimum 3V ve maksimum 25 Volttur. Araba akülerinin görsel olarak izlenmesi amacıyla tasarlanmıştır. Bununla birlikte, başka tip aküler kullanan, uzaktan kumanda, akü şarj devresi gibi devrelerde de batarya göstergesi olarak kullanılabilir...

Bu basit devre üzerinde yer alan 10 adet LED ile akünün şarj durumu kolayca gözlemlenebilir. Devre 3Volt ile 25 Volt aralığındaki başka tip akülerle de kolayca ayarlanarak kullanılabilir. Ancak bu gerilim aralığının altındaki (3Volttan düşük) gerilimlerde doğru olarak çalışmamaktadır. 25 Voltun üzerindeki gerilimlerde ise entegre devre arızalanmaktadır.
LM3914 entegre devre LED gösterge sürücülü bir voltmetredir ve içerisinde 10 adet gerilim karşılaştırıcı yer alır. Karşılaştırıcılar arasındaki gerilim bölümü birbirlerine eşittir. Göstergenin minimum çalışma gerilim noktası P2 ile ayarlanır. Bu ayar işlemi ile D10 LED'i minimum gerilim değeri için yanacaktır. Göstergenin maksimum çalışma gerilim noktası ayarıda P1 ile yapılır. Bu durumda D1 LED'i yanacaktır. Ayar işlemleri sırasında devrenin ölçeceği minimum ve maksimum gerilimler sıra ile verilerek P1 ve P2 ile ayar yapılır. Ölçülecek olan bu iki gerilim aralığı LM3914 içerisinde 10 eşit gerilimi bölünür.
LM3914 ile iki farklı şekilde ekran oluşturulabilir. Devredeki JP1 ile seçilen bu çalışma tipleri "nokta" ve "bar" çalışma şeklindedir. Bunun için entegrenin 9 numaralı ucu kullanılır. Nokta çalışmada her gerilim değeri için sadece bir led yanar. Bar çalışmada ise gerilim noktaları için LED'ler birleşerek yanarlar. JP1 atlama teli takılı iken bar modu , açık iken nokta modu seçilir.
Devrenin Açık Şeması



Devrenin Baskılı Devre Şeması (2:1)

Malzeme Listesi
Dirençler:
R1 = 1k
R2 = 10k
P1 = 25k trimpot
P2 = 10k trimpot
Kondansatörlers:
C1 = 100nF
Yarı iletkenler:
D1-D10 = LED
IC1 = LM3914N
Diğer:
JP1 = jumper "

1 yorum:

scaner35 dedi ki...

Değerli bilgiler için teşekkürler.

Yorum Gönder