60 saniye LED ekran zamanlayıcı ( kronometre )

on 15 Ocak 2011 Cumartesi
Bu devre bir ibreli kronometrenin LED ler ile simüle edilmiş şeklidir. 1-60sn kadar sayar ve zamanı LED'ler ile gösterir. İşlevselliğinin yanısıra LED'li ışık şovlarına ilgi duyanlar için de tavsiye edilebilecek bir uygulamadır.

AÇIKLAMALAR:

İki adet 4017 ve iki adet 4069 kullanılarak düzenlenmiş bu devre 60sn lik bir ibreli mekanik kronometrenin LED'ler ile düzenlenmiş benzeridir. Devreye enerji verildiği andan itibaren sıra ile 1 ... 60 LED yanar. Herbir LED'in yanma süreri 1sn dir. Dolayısı ile 60 sn (1dk) bir kronometre gerçekleştirilmiş olur.

Devrenin çalışması. U1 birler basamağı sayıcısıdır ve 10'a kadar sayar. U2 onlar basamağı sayıcısıdır ve 6'ya kadar sayar. U4 invertör entegresi ile hangi onlar basamağında hangi led dizisinin devrede olacağını belirleyen anahtarlama işlemini yapar. U3 entegresi devrenin çalışma frekansını belirleyen osilatör devresidir. Devre 1 den 60'a kadar sayan basit bir sayıcıdır.

Devreye enerji verdikten sonra, U3 (4069) entegresinin A ve B kapıları ile kurulmuş osilatörün frekansını 1sn (1Hz) olacak şekilde ayarlayınız. Aşağıda devre şemasında devrenin çalışması görülmektedir. Bu çizimde 0 dan 60'a kadar olan tüm adımlar gösterilmemiştir.

Çalışma gerilimi : 5V

Çalışma akımı : 50mA

DEVRENİN AÇIK ŞEMASI :

0 yorum:

Yorum Gönder