Köpek Kaçıran

on 15 Ocak 2011 Cumartesi
"Bu devre insan kulağının duyamadığı bölgede ultrasonic ses sinyalleri üretir. İnsanların duyamadığı bu sesleri bazı hayvanlar duyabilir.Köpekler 27kHz civarındaki sesleri duyabilir. Yeterince güclü bir tonla köpekler rahatsız edilebilir.

Devrenin teorisi oldukça basittir. U1a ve U1b kapıları ile kurulan osilatörün ürettiği frekans değerini C1 ve RV3+R2 elemanları belirler. Şemadaki RV3 ayarlı direnci ile istenen çıkış frekansı ayarlanır. Bu ayarı yapmak için size bir frekans metre gerekecektir.

U1c ve U1d Tam köprü tipi sürücü devresine ait transistörleri sürme görevini üstlenmişlerdir. Bu sayede osilatör frekansı çıkış yüklerinden etkilenmez.

Ultrasonic ses üreteci olarak mutlaka üretilecek frekans değerine uygun transdüserler kullanmak gerekir. Bunlar özel malzemelerdir. Çoğunlukla da temn etmek zordur. Pratik olarak (tavsiye niteliğinde) kaliteli bir piezo hoparlörde sonuç verebilir.(Etiketindeki çalışma frekanslarına bakmalısınız). En azından temini kolaydır. Kabacası devrenin başarısı kullanacağınız ultrasonic piezo hoparlör ile doğrudan alakalıdır.

Ultrasonic olsun, normal frekanslarda çalışan bir piezo hoparlör olsun, bunları normal (manyetik) hoparlörler gibi düşünmemek gerekir. Piezolar ancak üzerindeki gerilimin yönü değiştirilirse (AC) ses üretebilirler. Bu amaçla, DC motor sürücülerinde sıkça kullanılan Tam köprü (H-BRIDGE) sürücü devresi ile çalıştırılmıştır.

Aynı devre başka frekanslar araştırılarak böcek kovucu, sivrisinek kovucu v.b. uygulamalarda değerlendirilebilir.

Devreyi 9Voltluk pil ile çalıştırabilirsiniz.

Yapmadan önce 4093 entegresine ait bilgileri araştırmayı unutmayın.

0 yorum:

Yorum Gönder